11 februari, 2017

Musikstund med tonsättaren Thomas Åberg

Den 22 februari klockan 18:00: Thomas Åberg

Thomas ÅbergDen 22 februari besöker tonsättaren Thomas Åberg (f.1952) Swedenborgskyrkan i Tegnerlunden. Han kommer då att bjuda på en musikstund med några av sina egna kompositioner. Åberg har komponerat orgelmusik sedan mitten 70-talet och ser sig själv som utpräglad en bruksmusikkompositör. Han beskriver sin musik som spelglad och utåtriktad utan att respekten för kyrkorummet åsidosätts.

Kontakten med Swedenborg kom till 2004 då han fick en beställning från dåvarande organisten på Skansen, Karin Strid för att skriva två små stycken för Emanuel Swedenborgs husorgel som står i lusthuset där. Tio år senare blev detta uppmärksammat av Swedenborgskyrkan som bjöd in Thomas Åberg att berätta om dessa verk. Han avkrävdes då också löftet att återkomma och spela en orgelkonsert och ikväll ser vi honom återvända.

Kvällens program kommer att utgöra ett kort svep genom Åbergs karriär och han kommer också att berätta om de personer som inspirerat honom att komponera just dessa stycken. Eventuellt kommer vi också att få höra ett något nämnda stycken för Emanuel Swedenborgs husorgel på Skansen.

Verk (samtliga av Thomas Åberg (f. 1952):

• Tre böner (1981) – 8’
  • Fantasi a-moll (1980) – 7’
  • Toccata VII (1984) – 5’
  • Thanksgiving (2009) – 5’
  • Toccata XI (1988) – 6’

Extra: Swedenborg piece I “The clock” (2004)