Vad betyder de tio budorden?

Tio budord, eller tio kärleksord? Kärlek mellan människor är bara möjlig när det finns eftertanke och förnuft. De tio budorden hjälper oss med detta, så att vi kan hitta fram till den medmänskliga kärlek vi längtar efter. 

Det spännande är att lagarna används fortfarande

Enligt Bibeln skrevs de tio budorden först på stentavlor som Moses fått av Gud, och dessa stentavlor la han i en förgylld trälåda som kallas för arken. Den var det heligaste föremålet som fanns på jordens yta. Ja, det är biblisk historia. Det spännande är att lagarna används fortfarande, i alla länder och kulturer. ”Du skall icke …” och så följer grundregler som gör att vår tillvaro kan styras av medmänsklighet. 

Varför skall vi inte?

Man kan undra över varför budorden har formen av att människan ”icke skall …”. Så frågan är vad som skulle hända om vi hade tio budord som talade om vad vi ”skall” göra? 

  • Du ska vara snäll 
  • Du ska vara ärlig
  • Du ska vara trogen
  • Du ska vara sanningsenlig

Det låter bra, men vad händer då med alla gånger som vi gör motsatsen, inte snäll, inte ärlig, inte trogen, inte sanningsenlig? Kan jag känna mig nöjd om jag är ärlig två gånger och oärlig en gång på en dag?

Poängen med att uppmaningen att ”icke göra” det som skadar andra, är att människan då måste tänka efter på ett helt annat sätt. Då blir det svårare att ”smita undan.” Budorden tvingar människan att se sig själv i spegeln. Samvetets spegel. 

Swedenborg beskriver följande andliga princip:

När det som är till skada förs åt sidan, så lämnar det plats för något positivt. Varje gång som vi lyder budet att ”icke vara oärlig”, så kommer en känsla av att verkligen vilja försöka vara ärlig. Swedenborg kallar denna andliga princip för att bli en ny människa. Budorden fungerar som uppmaning till att ”ringa ut det gamla och ringa in det nya”! Intressant, eller hur? Det gamla måste tas bort för att ge plats åt det nya. 

Budorden vill ge oss lugn, glädje, gemenskap. Det är därför som den där förgyllda trälådan är det heligaste som fanns på jordens yta. Och vilken människa vill inte bli hel! Den som använder budorden får livet att fungera bättre helt enkelt. 

Ibland säger människor om någon som gjort något riktigt osjälviskt och konstruktivt – Tänk om alla gjorde så! Ja, det är hela poängen med de tio budorden. Tänk om alla gjorde så! 

Det här gäller på alla nivåer, i alla sammanhang. Det mer ytligt vardagliga. De mer moraliska, mellanmänskliga. Och i varje människas inre.